Opublikowany przez: Familiepl
Autor zdjęcia/źródło: Domowe słodycze to dobry sposób na ograniczenie ilości cukru @unsplash.com
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier.
Tak chętnie kupowane słodycze sklepowe zawierają też tłuszcze utwardzone, tłuszcze trans, tłuszcze roślinne poddawane obróbce termicznej oraz konserwanty – również niezbyt zdrowe dla organizmu.
Dlatego dobrze jest już od urodzenia kształtować dobre nawyki żywieniowe u dzieci, a zwłaszcza ograniczyć ilość spożywanego przez dzieci cukru.
Wszechobecny cukier może powodować wiele negatywnych skutków w rozwoju i zachowaniu dzieci. Nadmiar cukru może wpłynąć na:
Dzieci uczą się obserwując. Jeśli rodzice często spożywają ciastka, lody i słodycze, bardzo prawdopodobne jest, że małe dziecko również przejmie ten model odżywiania. Dlatego już od pierwszych miesięcy dziecka warto je przyzwyczajać do zdrowych łakoci i dbać o ilość cukru, jaki dziecko spożywa w ciągu dnia.
Kilka lat temu zalecenia WHO mówiły o 50g dziennie, czyli ok. 10 łyżeczkach cukru. W wyniku najnowszych badań norma ta spadła o połowę. American Heart Fundation opracowała nowe rekomendacje zgodnie z którymi:
Dorosły mężczyzna może jeść maksymalnie 9 łyżeczek cukru dziennie
Dorosła kobieta powinna jeść nie więcej niż 5 łyżeczek cukru dziennie
Dziecko nie powinno jeść więcej niż 3 łyżeczki cukru dziennie.
Do tej dobrej zmiany nawyków żywieniowych namawia Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki „Zdrowe łakocie”.
Familie.pl jest patronem tej książkowej pozycji.
Jest to już trzecia książka tej autorki, a poprzednie dwie - „Lodovo”, „Zdrowe przetwory” – spotkały się z ogromnym zainteresowaniem i uznianiem.
Jolanta Naklicka-Kleser namawia (i słusznie) rodziców do przygotowania słodyczy w domu, bez dodatku cukru. A także innych substancji (konserwanty, tłuszcze utwardzone), które sąpopularne w słodyczach sprzedawanych masowo.
Przepisy w książce „Zdrowe łakocie” nie dość, że są pyszne, to dodatkowo są proste do wykonania. Autorka zadbała o to, aby niektóre z nich mogły przygotować nawet same dzieci (te nieco starsze), a słodycze można było wykonać z produktów, które mamy w domu.
W książce znajdziemy między innymi przepis na: Bananową nutellę, serek z nerkowców, domowe konfitury z suszonych owoców, domową granolę, muffiny czekoladowe i wiele, wiele innych.
Brzmi i wygląda pysznie? Wypróbujcie sami – aż 80 autorskich przepisów znajdziecie w książce „Zdrowe łakocie”!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.